Kako funkcionira http/2 i što se s njim može postići?

Protokol http 1.x – riječ o povijesti

HTTP 1.x je protokol koji je stvoren prije više od 25 godina i iako je zastario, još uvijek se široko koristi na internetu. Sadašnji standard je http/2

Posljednje važno ažuriranje protokola (koje pamte samo najstariji dinosauri) dogodilo se 1997. godine, gdje se iz verzije 1.0 promijenila na 1.1. Vjerojatno se sjećate (naravno da se sjećaju samo dinosauri) da prije 1997. samo jedna domena može postojati na jednoj IP adresi? Samo http / 1.1 protokol dopuštao je takozvane virtualne poslužitelje (virtualhost).

Ipak, postojeće web stranice potpuno se razlikuju od onih poznatih iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Trenutne web stranice sastoje se uglavnom od grafike, css stilova i js skripti, stvarni sadržaj je samo mali dio sadržaja koji se poslužuje. Napravljeno je veliko ažuriranje i stvorena je nova verzija popularnog HTTP protokola, označena kao HTTP / 2.

Novi http / 2 protokol

Zašto smo ga odlučili dodati našoj ponudi za hosting? Predstavljamo nekoliko kratkih informacija o prednostima novog protokola u odnosu na stari.

  • HTTP/2 pretvara upite u binarni oblik, što omogućuje brži, učinkovitiji prijenos podataka i obradu podataka te manje pogrešaka nego korištenjem pravog teksta.
  • HTTP/2 omogućuje prijenos više datoteka i upita u isto vrijeme, za razliku od HTTP1.x koji istovremeno prihvaća samo jedan zahtjev / vezu.
  • HTTP/2 koristi samo jednu vezu za slanje zahtjeva i datoteka, čime se izbjegavaju teške operacije poput uspostavljanja veza
  • HTTP/2 ima ugrađenu kompresiju zaglavlja što je još jedan način za poboljšanje otkrivanja resursa s jednog ili više web poslužitelja
  • HTTP/2 omogućuje poslužitelju da aktivno šalje obavezni sadržaj umjesto da čeka da ih preglednik podijeli

Navedene promjene usmjerene su na poboljšanje jednog vrlo važnog parametra – brzine odziva poslužitelja. Brzina odgovora poslužitelja prevodi se izravno u vrijeme učitavanja web-stranica na računalima krajnjih korisnika.

Na našim poslužiteljima, http / s protokol je omogućen po defaultu – svaka stranica koja se poslužuje protokolom https automatski se šalje putem http/2 protokola, pod uvjetom da ga, naravno, može podnijeti preglednik (većina modernih preglednika podržava http/2).

Michał

Odgovori