Propagiranje promjene DNS poslužitelja – zašto morate čekati?

Zašto morate čekati 24 sata nakon promjene DNS-a vaše domene, a ponekad je promjena vidljiva odmah? Zašto vidim stranicu sa starog poslužitelja a moj susjed sa novog?

Počnimo od početka, ili što su DNS poslužitelji?

Kako bi web stranica bila vidljiva na internetu, mora postojati poslužitelj koji će poslužiti datotekama stranica. Poslužitelj ima javnu IP adresu, tako da se na nju može povezati bilo koji uređaj na Internetu i preuzeti web stranicu. Međutim, IP adresa ne izgleda jako dobro i vrlo je teško zapamtiti, na primjer: 91.211.222.16

Kako bi internet postao prijateljskiji prostor, izumljene su domene. Domena je prijateljsko ime, zahvaljujući kojem ne moramo pamtiti IP adresu.

Primjer domene je: domena-klijenta.hr

Ali kako pretraživač zna što poslužitelj, koju IP adresu trebam povezati za preuzimanje web stranice?

Svaka domena treba naznačiti najmanje dva DNS-a (domain name server), tj. poslužitelji koji mijenjaju naziv domene na IP adresu. Na primjer, tvrtka Smarthost ima tri neovisna DNS poslužitelja:

dns.smarthost.eu

dns2.smarthost.eu

dns3.smarthost.eu

Adrese DNS poslužitelja unose se na ploči registra domena. Oni se spremaju na glavni snimač. U slučaju domena s .pl, glavni snimač je NASK.

Ako ste kupili domenu u Smarthost-u, naši su DNS-ovi postavljeni prema zadanim postavkama. Dovoljno je dodati domenu putem cPanel-a → Dodatne domene kako bi naši DNS-ovi dodijelili domenu točnu IP adresu na našem specifičnom poslužitelju gdje možete postaviti svoju web stranicu.

Možete provjerii koji DNSovi ima postavljena odrešena hrvatska domena pomoću NASK whois alata, dostupnog na: https://www.eurodns.com/whois-search/hr-domain-name

Kako točno web preglednik traži DNS poslužitelje?

Način na koji preglednik mora ići kako bi saznali koja IP adresa stoji iza prijateljske domene prikazan je na dijagramu:

Imaju li zapisi u DNS-u predmemoriju? Što znači TTL?

Ispostavlja se, međutim, da takav put nije uvijek prevladan. Za opterećivanje DNS poslužitelja i zaštitu od milijuna upita u sekundi iz cijelog svijeta, pretpostavljalo se da će IP adresa iza domene biti zapamćena u predmemoriji uređaja putem preglednika → DNS domene.

Vrijeme čuvanja adrese u ovoj predmemoriji je TTL. Može se postaviti za pojedinačne zapise npr. Zone Editor u cPanelu.

U svakom od mjesta na lijevoj strani dijagrama adresa web stranice može se pohraniti. Predmeti su neovisni, tako da se vrijednost TTL sprema neovisno. Mjerenje vremena ponovnog preuzimanja adrese stoga je također neovisno.

To znači da kada, na primjer, unesete određenu stranicu po prvi put, s TTL od 4 sata, sljedeće osvježenje će se održati u 4 sata na svim mjestima na putu, ako nitko prije nije ušao na ovu stranicu.

Primjerice, ako je netko u vašem domu prethodno pristupio ovoj web-lokaciji s drugog računala, to će biti u predmemoriji vašeg usmjerivača, mrežnim uređajima vašeg ISP-a te u javnom DNS-a koji koristite. Možete ući s računala i dobiti adresu pohranjenu u routeru cache, i spremite ga u svoje računalo i preglednik sa svježim TTL vrijeme, tako da u ovom slučaju 4 sata. Tijekom tog vremena, vrijednost TTL-a na usmjerivaču i nizvodnim uređajima bit će manja od 4 sata, tako da se može dogoditi da drugi članovi kućanstva vide stranicu na novoj IP adresi, a vi ćete i dalje biti na računalu na prethodnoj.

Situacija je slična kada netko tko koristi usluge vašeg internetskog pružatelja usluga uđe na određenu stranicu ili kada netko na svijetu upiše ovu web-lokaciju koristeći isti javni DNS kao i Vi. Tada ćete također biti u drugim fazama TTL prebrojavanja, pa ako promijenite IP adresu stranice, bit ćete u drugim fazama propagacije.

Propagacija je, dakle, objavljivanje nove adrese web stranice, koja je u različitim fazama na različitim uređajima na internetu. Propagacija ovisi o vrijednosti TTL.

Promjena DNS poslužitelja, tj. propagacija

Propagacija se uvijek događa kada se DNS zapis promijeni, tako da ne mora biti DNS promjena domene. To također može biti, na primjer, prijenos hosting računa s jednog poslužitelja na drugi unutar poslužiteljske sobe jednog web hosta. Tada DNS-ovi u registru domena ostaju nepromijenjeni, ali se IP adresa poslužitelja mijenja.

Kako ubrzati DNS propagaciju?

  • Ako je stara IP adresa spremljena u vašem pregledniku, samo je isključite i uključite, a ponekad ćete također morati izbrisati predmemoriju.
  • Ako na računalu možete ga ponovno pokrenuti ili koristiti naredbu, npr. u sustavu Windows, to je naredba ipconfig / flushdns.
  • U slučaju usmjerivača, možete ga isključiti iz napajanja i ponovno ga spojiti, što bi trebalo očistiti DNS cache.
  • U uređajima koji se nalaze dalje (internetski operator, javni DNS) ne možemo očistiti predmemoriju, pa moramo čekati da izmjereni TTL istekne i preuzme svježu adresu.

Kako možete izbjeći dugu propagaciju DNS?

Ako prije promjene DNS domene promijenite TTL na nisku vrijednost, npr. 300 ili 5 minuta, propagacija na svim uređajima neće biti dulje od 5 minuta.

Oprez!

Morate izvršiti promjenu TTL-a ranije, pa dodajte trenutni TTL, jer se tekuća cache čuva s trenutnim TTL-om. Najbolje je postaviti TTL dan ili dva prije promjene DNS domene, zatim prenijeti na drugi poslužitelj, tako da mijenjanje IP adrese stranice na drugu odvija se s novim TTL-om.

Ažuriranje DNS zapisa na prethodnom hostingu – u koju svrhu?

Također je vrijedno mijenjati pojedinačne A i MX zapise u nove na starom hostingu tako da DNS upiti za prethodni hosting također vide novu IP adresu. To bi u nekim situacijama trebalo ubrzati širenje.

Također rješava i kasniji problem s porukama koje ne šalju e-poštu koje šalju drugi korisnici starog hostinga. Oni koriste DNS starog hostinga i možda ne prelaze vlastite zapise, tako da ne vide novi DNS postavljen za domenu u registru domena.

Michał

Odgovori