PITANJA

Opće informacije

Kako je podijeljen kapacitet hosting naloga?

 

Korisnik može upravljati cijelim hosting nalogom Nema stroge podjele za web stranice ili poštu. Međutim, postoji mogućnost ograničavanja kapaciteta pojedinačnih sandučića elektronske pošte (iako se to ne preporučuje) - često se "zaboravljanje" na e-poštu odbija. kada se prekorači kapacitet naloga elektronske pošte.

 

 

Ništa, jer su svi naši nalozi bez ograničenja!

 

 

Naravno, naši DNS poslužitelji u skladu s najboljim praksama fizički su smješteni na različitim lokacijama (u dvije različite autonomne ASN mreže), na dvije različite geografske lokacije, spojene na internet putem linkova različitih pružatelja usluga.

 

 

Naši poslužitelji su najsuvremenije poslužiteljske platforme. Ne koristimo rabljenu opremu. Trenutno, u našem podatkovnom centru rade gotovo isključivo strojevi tvrtke Dell i njemačke marke ThomasKrenn te, na temelju dual-osmo-jezgrenih procesora Intel Xeon i brze memorije. Koristimo samo rack servere, koji se nalaze u našoj profesionalnoj sobi za poslužitelje u Poljskoj (klimatizacija, zaštita od požara, zaštita od nekoliko podstanica, višestruke veze, fizička zaštita, itd.)

-Više informacija u odjeljku prostorije poslužitelja

 

 

Sigurnosne kopije cjelokupnog hosting naloga obavljaju se svakodnevno, tijekom noći. Sigurnosna kopija se prenosi odmah nakon izvršenja na vanjsku matricu (odvojeni hardver).

Može se povratiti zadnjih sedam sigurnosnih kopija.

Povratak podataka je besplatan. U tu svrhu pošaljite poruku s adrese e-pošte na hosting@smarthost.eu sa zahtjevom za vraćanje kopije prije određenog datuma, navodeći što treba reproducirati, npr. određenu web stranicu (direktorij), bazu podataka ili sanduče. Također je moguće povratiti cijeli nalog.

 

 

Da, moguće je omogućiti ssh pristup na svim hosting nalozima, s izuzetkom najnižih smart-base-micro paketa i testnih naloga (neplaćenih). Ssh pristup možete omogućiti sami na korisničkom panelu.

 

 

Koristimo samo brandirana rješenja - stoga na svim našim poslužiteljima za hosting nudimo jedno od najpopularnijih rješenja u domeni hosting programa, tj. američki cPanel.

cPanel je naravno "osjetljiv" i radi ispravno i povoljno na mobilnim uređajima.

 

Tehnički dio - SSL certifikati

 

Svi naši hosting nalozi imaju ugrađene besplatne SSL certifikate marke cPanel. CPanel certifikati instaliraju se automatski nakon dodavanja domene u Dodatne domene u cPanel. Nema potrebe za ručnim instaliranjem certifikata.

Osim toga, možete instalirati besplatne Let's Encrypt certifikate. Instalacija certifikata vrlo je jednostavna i traje nekoliko sekundi. Certifikat cPanel nudi istu razinu sigurnosti kao i Certifikat Let's Encrypt, tako da instalacija nije obavezna.

Pojedinosti o SSL certifikatu: https://www.smarthost.hr/besplatni-ssl-certifikati-za-sve-domene

 

 

Svi nalozi Smarthost.hr hostinga imaju zadani SSL certifikat. Korisnik samo treba dodati domenu putem Dodatnih domena u cPanel, a besplatni certifikat bit će generiran u roku od 30 minuta.

Rješenje sumnja i često postavljanih pitanja:

- ne morate imati zasebnu IP adresu za SSL certifikat (možete imati nekoliko domena na jednom nalogu te svaka može imati vlastiti SSL certifikat) 

- certifikati su potpuno besplatni, instalirani i prošireni potpuno automatski. CPanel certifikate prepoznaju svi web-preglednici

- opcionalno, možete jednostavno instalirati Let's Encrypt certifikat, ali to nije potrebno zbog standardne cPanel instalacije. 

 

 

 

Ako želite automatski usmjeriti vezu s http na https, dodajte sljedeće retke na početku .htaccess datoteke u korijenski direktorij domene

wthout www prefix: 

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} !=on

RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] 

With www prefix:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} off

RewriteRule .* https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]

RewriteRule .* https://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] 

 

 

Tehnički dio - baze podataka

 

Na poslužiteljima postoji MySQL baza instalirana barem 5.7.x.

 

 

U svrhu povezivanja s poslužiteljem baze podataka je localhost.

 

Tehnički dio - konfiguracija DNS, domena

 

Prilikom dodavanja nove domene u cPanel panel (kao "sekundarna domena" ili "Alias"), unesite podatke naših DNS poslužitelja u registar domena:

dns.Smarthost.eu (IP: 91.211.220.10)

dns2.Smarthost.eu (IP: 193.93.88.10)

dns3.Smarthost.eu (IP: 94.23.189.130) 

 

Dodavanje domene na hosting nalog:

1. prijavite se na cPanel

dodajte domenu kao "sekundarna domena" ili "Alias" (o razlikama između ove dvije vrste možete pročitati ovdje)

2. kada se domena bude dodala u panel, istodobro će se automatski dodati na naše DNS poslužitelje

3. na ploči za upravljanje domenom registra naznačite da je domena na vanjskim DNS poslužiteljima i unesite naše DNS poslužitelje (obavezno dva ili tri su opcionalna):

dns.smarthost.eu

dns2.smarthost.eu

dns3.smarthost.eu

4. ako je domena registrirana, trebala bi biti vidljiva odmah. Ako je premještena s drugog poslužitelja - njegovo potpuno širenje na Internetu može potrajati do 24 sata. 

 

Domenu možete dodati nalogu na dva načina:

1. kao "Alias“

2. kao "Sekundarna domena“

Alias se uvijek odnosi na korijenski direktorij www poslužitelja (tj. direktorij public_html).

Sekundarna domena može se odnositi na bilo koji direktorij na poslužitelju (posebno i na korijenski direktorij poslužitelja). Prema zadanim postavkama, dodavanjem sekundarne domene, sustav predlaže stvaranje imenika s istim imenom kao i naziv domene, npr. dodavanjem sljedeće domene na nalog: customerdomain.Smarthost.hr domena - customer-domain.eu - ona će biti instalirana kao oznaku sljedećeg direktorija: customerdomain.Smarthost.hr/customer- domain.eu. Naravno, imenik na koji ukazuje domena addona može se mijenjati i tijekom dodavanja i kasnije u cPanelu.

Postavljanjem naloga elektronske pošte na vlastitoj domeni, oba načina povezivanja domena ne razlikuju se.

 

 

Da biste povezali domenu registriranu s drugim registratorom:

1. U cPanel na Smarthost.hr poslužitelju, u dodatnim domenama, dodajte domenu koju želite povezati.

2. Trebali biste premjestiti web stranicu i stvoriti potrebne naloge elektronske pošte, ftp naloge ili mysql baze podataka.

3. Na ploči trenutnog registra domene kliknite "Promijeni DNS" za odabranu domenu i promijenite sljedeće adrese:

1. DNS 1 server -> dns.smarthost.eu

2. DNS 2 server -> dns2.smarthost.eu

3. DNS 3 server -> dns3.smarthost.eu

4. Zatim biste trebali odobriti opciju "Promijeni DNS".

Nakon ove operacije domena bi trebala promijeniti svoje postojeće poslužitelje do 24 sata s novim.

Također možete prenijeti domenu na Smarthost.hr i platiti je unutar hosting paketa, potrebno je u trenutnom registraru dobiti AUTHINFO kod koji Vam daje pravo na prijenos domene. Zatim se prijavite na svoj nalog www.smarthost.hr/panel/ i idite na početnu stranicu www.smarthost.hr. Zatim u izborniku odaberite opciju: Registracija domene -> Prijenos domene i dovršite aplikaciju dostavljanjem prethodno preuzetog AUTHINFO koda dobivenog na panelu trenutnog registratora.

 

Tehnički dio - postavke poslužitelja www, php i sl.

 

Svaki korisnik može prilagoditi php.ini varijable u skladu sa zahtjevima izvođenja aplikacije na Smarthost.hr poslužiteljima.

Da biste promijenili odgovarajuće varijable, postavite datoteku .user.ini (s točkom na početku) u imenik stranica koji će sadržavati potrebne unose.

 

 

Osnovne datoteke se stvaraju kada je php skripta ili program u memoriji pogrešno zatvorena ili prekinuta. Zatim datoteke jezgre. imaju stvoreni sadržaj za ispuštanje memorije koja se može koristiti za dijagnosticiranje neispravnog programa.

Često osnovne datoteke. se također stvaraju zbog pogrešnih uputa u lokalnim php.ini .user.ini ili htaccess datotekama

Osnovne datoteke. koje zauzimaju prostor na poslužitelju mogu se izbrisati, no činjenica da stvaraju ukazuje na to da nešto sa skriptama ne radi ispravno i da ih treba pregledati prije brisanja kako bi se dijagnosticirao uzrok neispravnosti aplikacije.

 

 

Nakon završetka izgradnje web-mjesta i testiranja na lokalnom računalu, pojavljuje se pitanje dostupnosti na Internetu. Pripremili smo jednostavan vodič na primjeru web stranice Joomla 3.x koji će svakoga voditi kroz proces premještanja web stranice na udaljeni poslužitelj. Potpuno besplatna e-knjiga dostupna je na web stranici.

 

 

Uveli smo WordPress sigurnost protiv napada na wp-login i wp-admin.

Više možete pročitati ovdje: https://www.smarthost.hr/blog/hosting-protection-against-attack-of-logging-into-wordpress

 

 

Postoji mogužnost za korišćenje Mcrypt na poslužitelju, međutim, jedan je uvjet. Verzija php za domenu na kojoj se koristi proširenje treba postaviti na 5,6 ili 7,0 jer samo za onu verziju php ovo proširenje radi.

PHP se prema zadanim postavkama izvodi u verziji koja je glavna (zadano) na određenom poslužitelju (na novim poslužiteljima zadana verzija je PHP 7.2).

Tehnički dio - postavke FTP

 

Glavni ftp nalog je ime i lozinka identičan cPanel admin panelu. Ovaj nalog ima sva prava na direktorij public_html, koji je glavni direktorij za web stranice, za hosting nalog.

 

 

Stvaranjem ftp naloga iz cPanela, kreirate login i lozinku, što Vam omogućuje da postavite prijavu na dodatni direktorij na poslužitelju (po defaultu se kreira direktorij s imenom identičnim imenu ftp naloga). Također možete promijeniti direktorij na koji se nalog odnosi kada kreirate ftp nalog (posebno, to može biti korijenski direktorij poslužitelja).

Prijava dodatnog ftp naloga je uvijek "login@customer-domain.hr", a ne samo ime naloga (tj. prijava u ftp sadrži domenu)

 

Tehnički dio - konfiguracija elektronske pošte

 

Na poslužiteljima Smarthost.hr instalirana je višestupanjska anti-spam zaštita.

-Svaki e-mail se provjerava programom SpamAssassin, a poruke koje imaju rezultat iznad 20 bodova (prema specifikaciji SpamAssassin - vrijednost 20 znači praktički 100% sigurnost da je to spam) automatski se odbijaju.

-Svaki e-mail je provjeren na nekoliko crnih popisa RBL (Realtime Black List), uključujući: bl.spamcop.net, cbl.abuseat.org, sbl.spamhaus.org, xbl.spamhaus.org. Međutim, iz gore navedenih popisa koristimo vlastita izuzimanja adresa.

- koristimo vlastiti popis spamera, koji blokiramo po IP adresama.

- koristimo potvrdu pošiljatelja kako bismo osigurali da domena pošiljatelja postoji, itd.

Svaki korisnik poslužitelja može postaviti pravila za SpamAssassin program u panelu, što će omogućiti, primjerice, dodavanje riječi *** SPAM *** naslovima poruka ili samo za brisanje neželjene pošte. Postavke možete postaviti za cijeli hosting nalog ili za pojedinačne naloge elektronske pošte.

 

 

Da, svaka poruka koja dolazi na Smarthost.hr poslužitelje skenira se na prisustvo virusa. Zaražena poruka se automatski briše.

 

 

Da - Smarthost poslužitelji podržavaju port 587 (smtp-submission) za slanje pošte. Port 587 namijenjen je za slanje elektronske pošte klijentskim e-mail programima, preporučujemo Vam da port za odlaznu elektronsku poštu promijenite s standardnog 25 na port 587. Primjerice, korisnici Orange internetske veze moraju promijeniti port na 587 da bi dobili sposobnost slanja pošte jer je port 25 zadani blokiran.

 

 

Nema posebnih ograničenja za slanje elektronske pošte. Većina postavki je zadana za većinu poslužitelja elektronske pošte. Broj poslanih poruka je također ograničen na 1000 poruka elektronske pošte po satu. Veličina pojedinačne elektronske pošte povećana je sa standardnih 50 MB na 100 MB.

 

 

Konfiguriranje odlazne pošte:

SMTP Port: 587, ako je šifriran s SSL / TLS (normalna zaporka): 465

Konfiguriranje odlazne pošte:

SMTP Port: 143, ako je šifriran s SSL / TLS (normalna zaporka): 993

ili

POP3 Port: 110, ako je šifriran s SSL / TLS (normalna zaporka): 995

 

 

 

Bavimo se potpunim prijenosom za naše klijente. Ako nam želite prenijeti hosting, preuzet ćemo vaše web stranice i naloge elektronske pošte sa svim porukama (uključujući imap mape, ako se koriste).

Ovu uslugu pružamo besplatno.

Više pojedinosti dostupno je na: https://www.smarthost.hr/besplatni-prijenos-hostinga-na-smarthost

 

 

Da! Da bismo zaštitili svoje klijente, blokiramo datoteke s nastavcima kao što su .exe ili .vbs. Zaštita će raditi čak i ako su te datoteke komprimirane.

 

 

Financije, plaćanja

 

Nudimo usluge online plaćanja, primjerice kreditnom karticom. Online plaćanja se procesiraju na siguran način putem DotPay.

 

 

Paket hostinga može se promijeniti u bilo kojem trenutku na korisničkoj ploči: www.smarthost.hr/panel
Promjenom paketa automatski se generira proforma račun, što je razlika između cijena hosting paketa. Također će biti uključeni dani koji su preostali do kraja tekućeg obračunskog razdoblja. Plaćate samo razliku u cijeni i to samo za dio godine koji je ostao do kraja obračunskog razdoblja.

U trenutku plaćanja naknade za zamjenu paketa s online plaćanjem - promjena se vrši automatski u trenutku plaćanja.

 

Instalacija skripte: Joomla, Wordpress etc.

 

Često tijekom Joomla instalacije, nakon unosa točnih podataka, može se pojaviti pogreška:

Povezivanje s bazom podataka nije uspjelo. Broj priključka koji se vraća: Pogreška pri povezivanju s PGSQL bazom podataka.

Rješenje problema je promijeniti "localhost" u "127.0.0.1", što podrazumijeva isto.

 

 

Da, shvatili smo da je jedna od prednosti WordPressa, Joomla i drugih ogromna zahvaljujući aktivnoj zajednici korisnika Interneta. Preporučujemo Vam da redovito pratite module, predloške, dodatke itd.

Mi, s naše strane, također vodimo brigu o sigurnosti Vaših web stranica koje ne dopuštaju da skripte nepoznatog porijekla uzrokuju štetu. Na Smarthost poslužiteljima implementirali smo zaštitu od preko 4000 exploita

https://www.smarthost.hr/anti-exploit-sustav

 

 

Prilikom instaliranja Joomla 1.5.20 pojavljuje se pogreška koja postoji u sintaktičkoj pogrešci.

Pogreška je povezana s činjenicom da je verzija 1.5.x stara verzija Joomle i da je na poslužitelju instaliran MySQL poslužitelj baze podataka verzije 5.6.x.

Joomla 1.5.x može se instalirati ručno mijenjanjem instalacijskih skripti

ipak, NE preporučamo postavljanje starih verzija zbog mogućih sigurnosnih razlika