Je li Litespeed brži od programa Apache?

Trenutačno, većina web-stranica radi na web-serveru Apache, koji je jedan od najčešće korištenih hosting kompanija zahvaljujući svojim sposobnostima i nedostatku plaćanja za licenciju Alternativna i sve češće korištena mogućnost je Litespeed.

Što je Litespeed?

Litespeed je komercijalni web-server poznat prije svega zbog svojih izvrsnih izvedbi, ako ih uspoređujemo s drugim dostupnim mogućnostima kao što je Apache. Vrijedi spomenuti da je, unatoč napretku u izvedbi, potpuno kompatibilan sa sustavom Apache, tako da se može koristiti funkcija mod_rewrite i mogućnosti sustava .htaccess datoteka.

Test izvedbe sustava Litespeed i sustava Apache

Kako bismo pokazali razlike u izvedbi između sustava Litespeed i sustava Apache, odlučili smo se za test izvedbe. Platfoma za provjeru bio je popularni WordPress, za koji je dostupan službeni priključak Litespeed LSCache. Kako bi test bio vjerodostojan, instalirane su dvije identične aplikacije: jedna na Apache, a druga na Litespeed. Također su korištene dvije metode predmemorije (cache): Memcached i Redis.

Ti testovi rađeni su u najnovijoj verziji WordPressa (5.4). Korišteni su jednaki dodatni priključci i teme, jedina razlika bila je u načinu na koji su podaci stavljeni u predmemoriju (cache) što je opisano u priloženim screenshotovima. Pomoću LSCache priključka implementirani su sustavi Memcached i Redis.

Testovi izvedbe Litespeed servera sa sustavima LSCache i Redis

Napravili smo više testova na web-stranicama WordPressa – riječ je o blogu s tucet ulazaka – u pitanju je stvaran blog turističkog karaktera. Testna stranica nije posebno pripremana – riječ je o stranici koja radi na našem serveru više od godinu dana i redovito je nadopunjavana turističkim sadržajima.

Rezultati testova su sljedeći:

Litespeed: WordPress bez korištenja predmemorije (cache)

Litespeed: WordPress + Memcached

Nakon testiranja, možemo zaključiti da je korištenje predmemorije potrebno kako bi web-stranica brzo radila. Također, postoji zamjetna redukcija u TTFB-u nakon korištenja predmemorije na stranici.

Razlike u TTFB-u (time to first byte) za Litespeed s različitim opcijama predmemorije prikazane su u sljedećoj tablici:

TTFB (čim niže tim bolje)Vremenska razlika
WordPress bez predmemorije258 ms+145 ms
WordPress + Memcached165 ms+93 ms
WordPress + Redis113 ms0 ms

Ukoliko koristite Litespeed server, dobro je koristiti se priključkom LScache – riječ je o vrsti WordPress priključka koji su stvorili programeri komercijalne verzije Litespeed servera. Kako je vidljivo iz testova, pokazali smo da je korištenje metode predmemorije, u odnosu na verziju bez korištenja iste, reduciralo zahtjeve na serveru za polovicu.

Testovi izvedbe servera Apache uz korištenje predmemorije i sustava Memcached

Kako su prošli testovi na popularnom serveru Apache? Izveli smo identične testove za istu aplikaciju (turistički blog u WordPressu)koristeći Apache umjesto Litespeeda. Rezultati testova su sljedeći:

Apache: WordPress bez korištenja predmemorije

Apache: WordPress + Memcached

S obzirom na to da je Redis moguće koristiti samo na premium-ls serveru (Litespeed server),nisu rađeni testovi za Apache + Redis konfiguraciju.

Također, korištenje predmemorije skratilo je TTFB i i totalno vrijeme učitavanja stranice.

TTFB (čim niže tim bolje)Vremenska razlika
WordPress bez predmemorije378 ms+ 11 ms
WordPress + Memcached367 ms0 ms

Zaključak testova izvedbe Litespeed vs Apache

Nakon testiranja, vidljivo je da u obje verzije servera (Apache i Litespeed) korištenje predmemorije znatno skraćuje vrijeme učitavanja stranice.

Kako je prikazano u tablici: čim niže tim bolje.

Nakon korištenja Litespeed servera, brzina učitavanja stranice može se znatno smanjiti u odnosu na server Apache. Korištenje sustava predmemorije baziranog na Redisu smanjila je vrijeme učitavanja za polovicu.

Prikupili smo razlike u vremenu učitavanja stranice (vrijeme potrebno za potpuno učitavanje)i TTFB (time to first byte) u sljedećoj tablici:

Vrijeme učitavanja (čim niže tim bolje)Vremenska razlikaTTFB (čim niže tim bolje)TTFB (razlike)
Litespeed: WordPress bez predmemorije1.4 s+0,7 s258 ms+145 ms
Litespeed: WordPress + Memcached1.0 s+0.3 s165 ms+52 ms
Litespeed: WordPress + Redis0.7 s0 s113 ms0 ms
Apache: WordPress bez predmemorije1,6 s+0.9 s378 ms+265 ms
Apache: WordPress + Memcached1.3 s+0.6 s52 ms+254 ms

Iz tablice usporedbe vidljivo je da je server (Litespeed, Redis, NVMe) važan za brzinu web-stranice, ali i da je važna dobra konfiguracije predmemorije na web-stranici. U nekim slučajevima, vrijeme učitavanja stranice može se smanjiti za polovicu.

Vlastiti Litespeed + Redis testovi na Smarthost.hr

Ukoliko se sami želite uvjeriti na koji način možete ubrzati vašu web-stranicu, pozivamo vas da testirate Litespeed pakete. Svaki paket baziran na komercijalnom Litespeed sustavu sa sustavom LScache i s uključenim sistemom predmemorije baziranom na Redisu, možete besplatno testirati 14 dana.

NVMe pohranaBesplatan SSL certifikatGodišnja cijena
Premium-ls-mini
14 dana besplatnog probnog razdoblja – naruči
5 GBDA229 KN
Premium-ls-www
14 dana besplatnog probnog razdoblja – naruči
10 GBDA339 KN
Premium-ls-store
14 dana besplatnog probnog razdoblja – naruči
20 GBDA559 KN
Premium-ls-business
14 dana besplatnog probnog razdoblja – naruči
50 GBDA779 KN
Smarthost
Latest posts by Smarthost (see all)

Odgovori