Uključivanje IPv6 na hostingu

IPv6 je najnoviji oblik protokola na Internetu. Stvoren je za (i ne samo) povećanje broja dostupnih IP adresa povećanjem duljine adrese na 128 bita. Sve više internetskih pristupnih mreža koristi IPv6 protokol kao prioritet (primjerice mreža Orange). To znači da će, čim je odredišna stranica dostupna u ovoj verziji IP-a, uspostaviti vezu u ovom protokolu.

U cPanelu je moguće uključiti ovaj protokol za svaki hosting nalog, što rezultira dodavanjem namjenske IP adrese verzije 6 za hosting nalog.

Adrese se ne uključuju automatski – ako želite koristiti IPv6 adresiranje, što Vam preporučamo, morate to učiniti sami.
Da biste to učinili, prijavite se na panel klijenta (www.smarthost.hr/panel), kliknite ikonu “povećalo” pored hosting naloga i kliknite “uključi Ipv6“

Uključivanje IPv6 treba obaviti svjesno. Postupak uključivanja namjenske IPv6 adrese, nakon klika na gumb, događa se automatski, ali morate znati da neke nestandardne konfiguracije na korisničkim računima mogu zahtijevati promjenu konfiguracije koju ćete možda trebati učiniti sami. Primjer je prikazan ispod.

IPv6 – kada trebate obaviti dodatnu konfiguraciju?

1. NE TREBATE izvoditi dodatnu konfiguraciju kada DNS poslužitelji za Vašu domenu pokažu na naše DNS poslužitelje, tj. stranicu i poštu su na našim poslužiteljima. Tada je potrebno intervenirati u dodatnu konfiguraciju koja se odnosi na IPv6. Sve se odvija automatski.

2. TREBATE izvesti dodatnu konfiguraciju ako imate nestandardnu ​​konfiguraciju DNS zapisa, npr. A ili MX zapis (IPv4) za Vašu domenu, npr. kada je domena ili poddomena usmjerena na vanjske poslužitelje. U ovom slučaju, posebnu pažnju treba posvetiti ispravnoj konfiguraciji zapisa budući da će od uključivanja IPv6 za svaki unos (npr. poddomena) postojati dva ulaza: jedan IPv4 i drugi Ipv6.

Primjer delegiranja domene Ipv6

S domenom klijentska-domena.hr obično imamo A zapis (za IPv4) konfiguriran na IP adresu: 91.211.221.55 koja ukazuje na poslužitelj X . Nakon što uključite IPv6, pojavit će se dodatni AAAA zapis (za IPv6) na IP adresi: 2001: 678: 63c: 0: 9: 5bd3: de16: 2 koji ukazuje na isti poslužitelj X. Svaki klijent koji se povezuje pomoću IPv4 adresa ići će na poslužitelj X, baš kao što će klijent koji se povezuje pomoću IPv6 adresa ići na poslužitelj X.

Ako, međutim, iz nekog razloga poddomenu, npr. subdomena.domena-klijenta.hr treba delegirati na vanjski poslužitelj – morate se sjetiti da osim promjene IPv4 adrese za zapis A, također je potrebno promijeniti IPv6 adresu za AAAA zapis. Ako se promijeni samo zapis A, klijenti koji se povezuju s web stranicom pomoću IPv4 adrese ići će na poslužitelj s IP adresom naznačenom u zapisu A, a klijenti koji se povezuju s web stranicom koristeći IPv6 adresu mogu pronaći potpuno drugi poslužitelj s IP adresom naznačenom u zapisu. AAAA.

Stoga, uključivanjem IPv6 adrese za hosting nalog, posebno kada imate prilagođenu konfiguraciju DNS zapisa za vlastite domene, potrebno je osigurati integritet unosa DNS-a za IPv4 i IPv6 adrese.

Svi naši hosting paketi imaju mogućnost uključivanja namjenske IPv6 adrese.

Možemo sa sigurnošću reći da od sada možemo koristiti pojam: IPv6 hosting.

Smarthost
Latest posts by Smarthost (see all)

Odgovori