Kako učinkovito premjestiti web stranicu s poslužitelja na poslužitelj?

Uvijek postoji problem s premještanjem web-lokacije s jednog poslužitelja na drugi. Prijenos datoteka, baza podataka, itd. Obično se provodi vrlo učinkovito – posebno za manje stranice. Računi e-pošte jednako se lako premještaju.

Problem se pojavljuje kada je domena prepisana. DNS sustav radi na takav način da domenu održavaju najmanje dva DNS poslužitelja. Odlaskom na web-mjesto, klijentovo računalo anketira namjenski DNS (obično se automatski preuzima s konfiguracijom IP adrese, pristupnika i mrežne maske na računalu klijenta). Namjenski DNS provjerava koji DNS poslužitelji održavaju određenu domenu za određenu mrežu. Lokalni DNS-ovi pitaju jednog od DNS poslužitelja da održava domenu (tzv. Autoritativno) na kojem se IP-u nalazi sadržaj određene web-lokacije. Oni ga spremaju u vlastitu predmemoriju čitajući IP adresu na kojoj se nalazi web stranica, kako ne bi drugi put tražili IP kada klijentovo računalo ponovno pita za web stranicu. Predmemorija je zadana za vrijeme koje prima od DNS poslužitelja koji održavaju domenu. To se naziva TTL (Time to Live) parametar, koji je prema zadanim postavkama na većini poslužitelja postavljen na 24 sata. Dakle, prije 24 sata lokalni poslužitelj više neće pitati za IP adresu na kojoj se nalazi web-lokacija. I ovdje se javlja problem. Nakon premještanja stranice s poslužitelja na poslužitelj, mijenjaju se sljedeće stvari:

DNS poslužitelji koji održavaju domenu (svaki poslužitelj ima vlastite DNS poslužitelje koji podržavaju hostirane domene)

IP adresu na koju točka DNS poslužitelja (tj. IP adresu poslužitelja na kojem su datoteke web-lokacije fizički smještene)

Budući da pri korištenju Interneta, lokalni DNS poslužitelji u različitim pristupnim mrežama širom svijeta pišu IP web stranice (koju su primili od DNS poslužitelja održavajući domenu) – ova adresa se sprema u lokalnu predmemoriju. Problem je u tome što će različiti poslužitelji pisati IP adresu poslužitelja u predmemoriju u različito vrijeme – ovisno o tome kada klijent iz dane mreže unese adresu domene u računalo.

Otuda opća tvrdnja da se promjene u DNS poslužiteljima šire na internetu do 24 sata – u stvari za svaku pristupnu mrežu to će biti drugačija vrijednost ovisno o tome kada je IP adresa poslužitelja zapisana u cache i koliko je vremena prošlo.

Pa kako brzo promijeniti IP? Međutim, relativno jednostavno, morate napraviti neke jednostavne operacije:

Budući da su DNS poslužitelji obično postavljeni na TTL vrijeme za 24 sata, operacija prijenosa web-lokacije s poslužitelja na poslužitelj trebala bi početi oko dan prije planirane promjene.

Uloge:

old_server – server in the sense of the IP address where the website files are located before the transfer
new_server – server in the sense of the IP address on which will ultimately be located website files after the transfer
old_dns_servers – DNS servers that maintain the domain on the old_server and point to the IP of the old_server
new_dnd_servers – DNS servers that will maintain the domain on the new_server and point to the IP of the new_server

It is necessary to:

  1. Postavite hosting, učitajte datoteke, postavite e-mai račune i konfigurirajte domenu na koju ćemo krenuti (postavljanje domene za hosting obično uzrokuje da se ona automatski dodaje new_servers koji automatski upućuju na  new_server
  2. Pročitajte IP adresu old_server (npr. izdavanjem naredbe “ping domain”)
  3. Uredite datoteku DNS zone na new_serveru promjenom IP adrese za A zapis iz new_server u old_server. Kao rezultat toga, new_servers_servers će pokazati na old_server, a ne na new_server
  4. Uredite datoteku DNS zone na new_serveru promjenom TTL parametra od zadanih 24 sata na npr. 5 minuta (300 sekundi). Zbog ove operacije, poslužitelji koji su preuzeli IP adresu domene zadržat će ih u cacheu samo 5 minuta, a nakon tih 5 minuta, na sljedećem zahtjevu klijenta, oni će se odnositi na DNS poslužitelje koji poslužuju domenu.
  5. Na ploči za upravljanje domenom promijenite DNS poslužitelje koji podržavaju domenu od old_dns_servers do new_dns_servers. Treba napomenuti da se unatoč promjeni u new_servers_vers, web-mjesto još uvijek učitava iz starog poslužitelja, jer new_dns_servers također navode IP adresu starog poslužitelja.
  6. Ovu konfiguraciju ostavljamo 24 sata. Nakon njih, sigurni smo da su svi poslužitelji u svijetu koji imaju predmemoriju domene već postavili TTL vrijeme ne na 24 sata, već na 5 minuta – tako da će nakon 5 minuta anketirati DNS poslužitelje (točne new_servers) za trenutnu IP poslužitelja  
  7. Nakon 24 sata možemo prenijeti datoteke, baze podataka i postaviti e-poštu na new_server.
  8. Trebate urediti datoteku zone domene na new_server promjenom zapisa A (onaj koji je ranije promijenjen) promjenom old_server’s IP perm new_server’s IP.
  9. Nakon uređivanja datoteke zone, ova se IP adresa automatski mijenja u new_servers
  10. Nakon tih operacija, promjena IP-a s “old_server” na “new_server” trebala bi biti vidljiva u svijetu ne 24 sata, već najviše 5 minuta

Bilješke:

  1. Neki DNS poslužitelji ne uzimaju u obzir TTL parametre prenesene u zonskim datotekama. Jedan od takvih poslužitelja je poslužiteljski klaster pod nazivom: dns2.tpnet.pl (koji je jedan od telekomunikacijskih sustava poljske S.A.)
  2. S obzirom na to da neki poslužitelji izostavljaju TTL parametar, vrijedi dobiti e-poštu od starog poslužitelja nakon nekoliko sati (npr. Tako što će se pozvati na IP adresu, jer domena već pokazuje na new_server) – ponekad stigne neka e-pošta.
  3. Nakon prijenosa i primanja pošte s ‘old_server’, vrijedi brisanje računa ili barem odvajanje domene i brisanje računa e-pošte na ‘old_server’ – zašto? Budući da poslužitelji e-pošte šalju poštu najprije provjerite je li domena na koju šalju poštu lokalna na istom poslužitelju – tako da se može dogoditi da na jednom poslužitelju velikog pružatelja usluga bude pošiljatelj e-pošte koji će pokušati poslati e-mai – i ovaj e -mail će se lokalno nalaziti na ‘old_server’, iako će svi poslužitelji (osim ‘old_server’ – lokalno) vidjeti domenu na ‘new_server’
  4. Da biste izvršili gore navedene radnje, morate imati pristup uređivaču datoteka za DNS zonu. U mnogim tvrtkama to je standardna usluga u panelu za upravljanje hostingom. Kao standard, to je usluga dostupna na hosting na temelju cPanel.
  5. Gore navedene izmjene možete učiniti sami ili zamolite novog operatera na koji premještate svoju web-lokaciju.
Michał

Odgovori